sâmbătă, 21 august 2010

Managementul banilor in pariurile sportive

In pariurile sportive cel mai important lucru este Managementul banilor si anume trebuie inainte de a te apuca de pariuri sa inveti sa iti gestionezi corect suma de bani pe care o ai destinata exclusiv pariurilor sportive.

“Tu pariezi prea mult pe un singur bilet” , de ce spun acest lucru fara sa te cunosc?, pentru ca majoritatea pariorilor o fac. Nu crezi ca faci acest lucru? Mai gandestete o data!.
Ai paria 20% din intreaga suma pe care o ai in contul de pariuri pe un rezultat care are sanse de 40% sa iasa? Cred ca nu. Si totusi de ce sunt sunt asa multi pariori care sunt dispusi sa isi riste 20% sau mai mult din banca pe un singur meci?. E foarte usor a risca prea mult fara a stii macar acest lucru.

Sa facem o presupunere

Daca iti ofer un avantaj de 10% la un joc de probabilitati (55% pentru tine versus 45% pentru mine probabilitate de castig), pe parcursul a 500 de pariuri ai accepta un asemenea pariu? Desigur ca vei acepta. La sfarsitul celor 500 de pariuri matematica spune ca tu vei avea o reusita de 55% ( 55% pariuri castigatoare, 45% pariuri necastigatoare) , 275 castigatoare si 225 necastigatoare. Daca am fi pariat 100 euro pe fiecare billet atunci la sfarsitul celor 500 de pariuri sportive ai fi iesit in profit cu 5000 euro. Bani castigati usor.
Acum ca ai vazut cum ai fi putut sa castigi foarte usor 5000 de euro hai sa te intreb daca ai accepta acelasi joc dar cu 2 conditii: si anume sa ai o banca de pariuri de 500 euro fara posibilitatea de a mai depune bani in cont si sa pariezi de fiecare data 20% din suma pe care o ai in banca. Ai mai accepta un asemenea pariu? Crezi ca ai mai putea sa imi iei 5000 euro?


Cel mai bine ai face sa nu accepti un asemenea pariu!. Cu siguranta ai pierde toata suma aflata in banca. La finalul celor 500 de pariuri sigur ca ai avea 55% pariuri castigatoare, dar pe o perioada scurta nimic nu este sigur, rezultate surprinzatoare pot sa apara si chiar o fac. In timpul celor 500 de pariuri cu usurinta poti avea 10 pariuri necastigatoare, astfel fortandu-te sa pariezi de fiecare data 20% din banca cu usurinta ti-as fi luat banii.
In pariurile sportive aproape toti pariorii sportive fac asemenea pariuri similare cu cel expus de mine pariind pe un singur meci o suma prea mare raportata la suma pe care o au in banca.



Am o intrebare pentru tine: De ce crezi ca, casele de pariuri castiga ?
Parerea mea este ca , Casele de pariuri castiga pentru ca pariorii pariaza o suma prea mare raportata la suma pe care o au in cont.
In cazul expus de mine mai sus ai fi pierdut banii inainte sa apuci ca probabilitatea sa fie in ajutorul tau, asemenea si casele de pariuri castiga mizand pe lipsa de disciplina a pariorilor. Acesta este principalul motiv pentru care multi pariori isi pierd banii (si nu alegerea gresita a unor partide).

Ca si exemplu va prezint povestea a doi pariori


Agresivul Raul si Linistitul Bogdan au inceput fiecare cu cate 1000 de euro ca si banca pentru pariuri.
Amandoi s-au decis sa parieze pe aceleasi meciuri pe decursul intregului sezon, singura problema pe care o aveau este ca nu stiau cat sa parieze pe fiecare meci . Agresivul Raul s-a decis sa parieze 200 euro (20% din banca) pe fiecare meci. Linistitul Bogdan s-a decis sa parieze 50 euro (5% din banca) pe fiecare meci. Agresivul Raul s-a gandit ca daca pariaza mai mult si castiga mai mult, si a avut dreptate , in prima saptamana au avut 4-2 (4 meciuri castigatoare si 2 pierdute) astfel dupa prima saptamana Agresivul Raul avea un profit de 360 euro, Linistitul Bogdan a avut un profit de 90 euro.
In saptamana a 2-a au avut aceleasi rezultate astfel Agresivul Raul avea o banca de 1720 euro, iar Linistitul Bogdan avea o banca de 1180 euro, fericit de succesul pe care il are Agresivul Raul inceara sa il convinga pe Linistitul Bogdan ca aceasta este cheia succesului, dar Linistitul Bogdan nu este convins ca aceasta este cheia succesului in pariuri.
Dar vin saptamanile 3 si 4 in care au rezultatele 2-4, 1-3, o perioada grea dar nu neobisnuita pe decursul unu sezon de 17 etape (cum este in fotbal). Astfel Agresivul Raul a pierdut 940 euro iar Linistitul Bogdan a pierdut 235 euro. Agresivul Raul avea acuma in banca suma de 780 euro find evident mai mica ca si a lui Linistitul Bogdan. Agresivul Raul credea ca nu are cum dupa doua saptamani proaste sa mai vina si alta continuand sa parieze 200 euro pe meci. In urmatoarele 2 saptamani rezultatele lor au fost 2-2 si 1-3.
Dupa 4 saptamani in care au fost rezultate proaste Agresivul Raul este aproape de faliment avand doar 280 euro, pierzand aproape 80% din banca pe care a avut-o initial. Linistitul Bogdan in schimb a pierdut 360 euro dar are inca 820 euro dupa aceste 4 saptamani in care au iesit rezultate surprinzatoare.
Ce s-a intamplat in continuare? Agresivul Raul s-a lasat de pariuri . Si cele 4 saptamani ghinioniste au fost urmate de 3 saptamani castigatoare unde Linistitul Bogdan a avut 10-3 (10 meciuri castigatoare-3 meciuri pierdute) precum si in urmatoarele 8 saptamani a avut o reusita de 56%. Linistitul Bogdan a terminat sezonul avand peste 1300 euro reusind sa isi creasca banca cu 30%.

Morala acestei povesti este : Nu paria prea mult raportat la banca ta de bani.
Este foarte tentant de a paria o suma mare de bani pe un meci in special dupa cateva meciuri castigate. Sunt relativ plictisitoare pariurile pe sume mici. Dar pentru a iesii la sfarsitul sezonului in profit este necesar ca pariurile sa fie puse in functie de suma pe care o aveti in banca. Pe decursul unui sezon vor fi perioade bune si rele acest lucru fiind inevitabil, asigurati-va ca ramaneti in joc pe decursul intregului sezon.


Cat trebuie sa pariez pe un singur meci?

Depinde de suma de bani pe care o ai ca si banca si esti dispus sa o pierzi pe decursul unui sezon. Este o regula simpla care se aplica indifferent daca esti un jucator care pariaza 20 euro sau 100 euro pe meci. Pariaza in jur de 2-3 % din banca si niciodata nu paria mai mult de 5% din banca. In unele ocazii speciale in care credeti ca sansa dumneavoastra de castig este mare atunci se poate marii miza dar pe decursul unui sezon aceste ocazii sunt foarte rare. Dar de obicei 5% din banca sa fie suma maxima pe care o pariati pe un meci. Nu sunt meciuri sigure, sa repet in o data Nu sunt meciuri sigure , fiecare pariu care il puneti poate fi pierdut . Chiar si intr-un sezon in care aveti rezultate de 60% pariuri castigate puteti avea perioade in care pariurile castigate sa scada la 40%.
Puteti face bani cu aceasta strategie? Cu siguranta ca da. Fara aceasta strategie cu siguranta veti pierde totul indifferent de ce meciuri alegeti dumneavoastra. Daca aveti 54%-58 % meciuri castigate cu siguranta veti pierde toti banii daca pariati mai mult de 5% pe un singur meci.
Daca castigati miza poate creste putand astfel castiga si mai mult. Totul depinde sa raportati miza la banii aflati in banca. Astfel daca castigati banca creste si mica creste, daca banca scade si miza scade. Este matematic imposibil sa pierdeti intreaga banca daca intotdeana pariati un procent mic din ea.
Pariati intotdeauna 2%-5% din banca indiferent de meciul pe care pariati, daca nu sunteti sigur de un meci pariati 1% sau 2% .Pe acele meciuri rare in care sunteti sigur de un rezultat pariati 5% dar niciodata mai mult.
Pentru a avea succes este necesar sa cunosti cum sa iti gestionezi banii in acest domeniu numit pariuri sportive.